Finansal zekâ
Erdem Karagöz
erdem@erdemkaragoz.com
Zenginliğin para ile ilgisi yoktur. Zenginlik finansal zekâ gerektirir. Finansal zekâ duygusal zekâ ile ilişkilidir. Duygusal zekaya sahip insanlar parayı kontrol edebilmek için duygularını kontrol altında tutabilir. Duygusal zekânız size öğrenme ve merak odaklı olmanızı sağlar. Başkaları ile iş birliğini girmeniz gerektiğini öğretir. Para algınızı, tüketim algınızı finansal zeka ile yönetebilirsiniz.
Milli piyangodan büyük ikramiye çıkanların çoğunluğunda “kaybedebilme kabiliyeti” vardır. Çünkü olağan akışın dışında bir geliri yönetecek zihinsel yatırım yeteneğiniz, networkunuz ve vizyonunuz yoksa kaybedersiniz. Bilindik bir olaydır büyük ikramiye kazanan insanların büyük çoğunluğu iki yıl sonra tüm servetlerini kaybedip borçlu hale gelmişlerdir.
Aslında finansal zekâ yeterince aktif kullanılmıyorsa büyük ikramiye çıkmadan da kaybedersiniz. Nasıl mı? Aldığınız kredi kartları sizin olduğunu düşünür ve harcarsınız. Sonra bir kartın ödemesini diğer karttan nakit para çekerek ödemeye çalışır ve gelirinizi faize yem edersiniz. Aylık bilançonuz başlangıç ve bitişini takip etmek, kazancınızın % 30’unu önce tasarrufa ayırmak kalanı ile yaşamak gibi alışkanlıklar geliştirebilirsiniz. Bunu yaparken sıkışınca param var demek yerine o parayı unutup yeni kazançlar bulmalısınız.100 TL üzeri her harcamanızı araştırarak yapabilir, gelir ve giderlerinizi takip edebilirsiniz. Böylece gereksiz harcamalarınızı görerek azaltabilirsiniz. Açken asla market, pazar alışverişi yapmayın!
Paranın zaman değeri vardır. Enflasyon alım gücünüzü azaltır. Enflasyondan fazla kazanmanız gerekir. Paranızı iyi yönetmelisiniz. Az ödediğinizi düşünerek 8 kilogram yerine 1.5 kilogram deterjan alırsanız kazanan enflasyon olacaktır.
Finansal zekâ sizin pasif gelirlerden kazanç sağlamanızı ister, sürekli sabit gereksiz giderlerden acilen kurtulmanızı ister. Gereksiz abonelikleri kaldırmak, israf etmemek, tamir alışkanlıkları kazanmak, gerçek indirimlerden yararlanmak evdeki ihtiyaç dışı eşyaları satmak yükünüzü azaltacaktır.
Mutlaka acil durum fonu (yedek akçe) oluşturmalısınız. İşsizlik, kriz, salgın ve beklenmedik durumlar için 6 ay fatura ve hayatınızı getireceğiniz genel giderler altın, döviz gibi birkaç günde nakite çevirecek yerlerde tutmalısınız.
Bozuk paraları biriktirmek bireysel disiplin için iyi bir alışkanlıktır.
Borçlarınız varsa en küçüklerini kapatarak diğerlerinin minimum ödemeleri daha az faiz ödemeye planı yapabilirsiniz.
Alışkanlıklarınızı kontrol edebilirsiniz. Gereksiz alışkanlıklardan kurtulmak için güçlü nedenler bulmalı ve bu güçlü nedenlerin eylemlerini yerine getirmelisiniz.
Bireysel olarak zenginliğinizi yönettiğiniz gibi çalıştığınız şirketin geleceği için size nasıl davranılmasını istiyorsanız o şekilde davranmalısınız. Gereksiz açık kalan elektriğin parasını şirketinizin patronu ödese de maliyet hesabı yapılırken bir kişinin işten çıkarılabileceğini o kişinin de siz olabileceğini ön görebilmelisiniz.
Şimdi elinize bir A4 kâğıt alın bir aylık gelirlerinizi %30 yok sayarak yeniden gelir gider planı yapın. Nelerden vazgeçebilirsiniz görün. İnanın insan ne kadar kazanırsa kazansın finansal zekasını kullanmadığı sürece yetmeyecektir.
Daha rahat bir hayat ve gelecek için yeni alışkanlıklar ve disiplinleri her yaşta kazanabilirsiniz.
Bu konuda eğitimler alabilir, finansal zekasını gelişmiş insanların hayatlarını okuyabilir ve modelleyebilirsiniz.
“Bir zengine 1000 dolar verirseniz onu 100.000 dolar yapar bir fakire 1000 dolar verirseniz Iphone alır”. Sözünü unutmayalım.
Σχόλια